Wie komt in aanmerking voor een voedselpakket? Kan ik mijn gift fiscaal aftrekken? Bekijk onze FAQ voor een antwoord op deze vragen.

FAQ

Bekijk hier onze veelgestelde vragen of stel je vraag via het contactformulier.
1Wie heeft recht op een voedselpakket van Lichtpunt?

Lichtpunt richt zich tot de mensen van groot-Zottegem en maakt daarbij geen enkel onderscheid op vlak van levensbeschouwelijke, religieuze of politieke gezindheid. Wie een voedselpakket wil ontvangen, kan zich aanmelden via het sociaal huis in de Deinsbekestraat 23 in Zottegem (het OCMW).

De maatschappelijk werkers onderzoeken of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden om een voedselpakket te ontvangen en geven dan de naam door aan Lichtpunt.

2Wat zit er zoal in een voedselpakket?

Wij proberen de voedselpakketten zo gezond en gevarieerd mogelijk samen te stellen.

Het kan gaan om verse voedingsmiddelen, droge voeding, diepvriesproducten of conserven. We proberen te zorgen voor een evenwichtige mix van groenten, fruit, deegwaren, aardappelen, brood, conserven, vlees, vis, charcuterie, melkproducten, dessertjes… Bij het samenstellen van de pakketten houden we rekening met de voedingsgewoonten van onze klanten (vegetariërs, geen varkensvlees...)

3Waar haalt Lichtpunt de voedingswaren voor de pakketten?

Als het kan kiezen we ook voor lokale producten.

Een deel van de voedingsmiddelen krijgen we van de voedselbank Oost-Vlaanderen gevestigd in Eke. Een deel van de voedingsmiddelen krijgen we van lokale warenhuizen. Een niet onaardig deel van de voedingsmiddelen kopen we aan met het geld dat we van onze sponsors krijgen of via giften ontvangen.

4Is er een probleem als de houdbaarheidsdatum van een product overschreden is?

We moeten onderscheid maken tussen “ten minste houdbaar tot” (THT) en “te gebruiken tot”. De THT – producten mogen gerust nog een paar dagen na de datum gebruikt worden, wat beter niet gebeurt bij de producten “te gebruiken tot”.

5Waar haalt Lichtpunt de nodige financiële middelen vandaan?

Lichtpunt kan maar bestaan dankzij de financiële steun van de sponsors, privépersonen, service clubs, organisaties, eenmalige of occasionele initiatieven…

Ook de tweedehandswinkel Ommekaar en het OCMW Zottegem geven jaarlijks een financiële bijdrage.

Via de verkoop van Kerstpakketten op de kerstmarkten proberen de vrijwilligers ook elk jaar een deel van de nodige financiële middelen te verwerven.

6Kan Lichtpunt ook logistieke steun gebruiken?

Lichtpunt krijgt belangrijke logistieke steun van de Stad Zottegem. Het huis waar de voedselpakketten klaargemaakt worden en de bedeling ook gebeurt, wordt ter beschikking gesteld door het AZ Sint-Elisabeth Ziekenhuis van Zottegem.

Iedereen die op één of andere manier logistiek wil steunen, is welkom. Om meer klanten te kunnen bedienen, heeft Lichtpunt een grotere infrastructuur nodig. In de tweede helft van 2019 wil Lichtpunt de verhuis van het huis in de Groenstraat 23 naar de kerk van Leeuwergem voorbereiden en mogelijk maken. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken bij de geschiktmakingswerken in de kerk zijn zeker welkom.

7Kan ik vrijwilliger worden bij Lichtpunt?

Wie op zoek is naar zinvol vrijwilligerswerk kan zich als vrijwilliger aanmelden bij Lichtpunt. Er wordt uiteraard verwacht dat men respectvol en discreet kan omgaan met de klanten en zich loyaal opstelt t.a.v. de doelstellingen van de “vzw Welzijnswerk Ommekaar & Lichtpunt”. Na een positief gesprek met de coördinatoren van Lichtpunt wordt men als vrijwilliger aanvaard.

8Wat houdt het werk van de vrijwilliger bij Lichtpunt zoal in?

De vrijwilligers verrichten allerlei praktisch werk bij de voorbereiding en het klaarzetten van de voedselpakketten. Hierbij zijn aandacht voor voedselhygiëne en orde in de lokalen belangrijk.

Met respect voor de privacy en met de nodige discretie helpen de vrijwilligers bij het verdelen van de voedselpakketten aan huis en in de winkel. De vrijwilliger heeft een luisterend oor en kan – als het nodig is - doorverwijzen naar bevoegde instanties zoals het OCMW, CAW, … De vrijwilligers hebben ook aandacht voor de fondsenwerving.